Ламинат

Последните 20-30 години несъмнено могат да се смятат за голямата победа на ламината :) над паркета и дюшемето като подово покритие. Дали в малки или големи площи, го има във всеки дом в България. Ламинатът в крайна сметка е синтетична, многослойна настилка. Получава се от съвместното съчетаване на процесите разтопяване и ламиниране. Съставът е смес от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и хартия с високо качество. Производството му е процес, при който дървесните частици се смесват със смоли, след това те се подлагат на натиск при висока температура и налягане. Крайният резултат е сливането до един лист. Останалите слоеве се слепват с лепила. Пропорциите са 82% дървесни частици и 18% смоли.

Ламинираната плоскост на практика се състои от четири слоя:

1. Долният е стабилизиращ слой и е предназначен да предпазва плоскостта от деформация. Той също така служи за увеличаване на твърдостта. В някои видове ламинат към стабилизиращия слой е залепени и звукоизолационни основи за допълнителна звукоизолация.

2. Основният слой, основата на ламинираната плоскост, е изработен от фиброплоскости с висока плътност. Именно тази твърда част от структурата изпълнява най-важните функции. Влагоустойчивостта на ламината е пряко зависима от качеството на носещия слой. Влагоустойчивата импрегнация и високата плътност на плочата е залог за минималния ефект на влагата върху геометрията на ламината.

3. Декоративният слой, който определя външния вид на дъската, е слой от хартия с шарка от дърво, камък, плочки или всяка друга текстура, нанесена върху нея.
 

4. Горният слой осигурява защита срещу абразия и ударни натоварвания и е изработен от меламинови или акрилни смоли. Класът на износоустойчивост на ламината зависи от якостта и дебелината на горния слой.


Има 4 основни класа ламинат (съгласно EN 13329).
Класове 21-23 - за жилищни помещения (понастоящем вече не се произвеждат).
Клас 31 (AC3)  - за жилищни нужди
Клас 32 (АС4) - за жилищни помещения с повишени натоварвания и за обществени сгради с ниско натоварване
Клас 33 (AC5-AC6) - за обществени сгради с голям товар
Клас 34 - за специални цели (промишлени сгради, спортни съоръжения) - по-трайни от 33
  

Знаейки вече всичко за ламината, е редно да бъдем честни пред себе си. Да си припомним на каква "далвера" 😉 купихме ламината. Същото е сторил и предприемачът и/или  предишният собственик на апартамента.  Знанието е сила, защото сега някой като ти предложи да го почистваш с ......... вече знаем какво може да се очаква да стане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар