Килими

Пране на килими в Русе
Килими 
Килими? Да! Звучи обикновено, но винаги   първата асоциация е дом, уют, топлина. Всичко изглежда е ясно, има ги от векове, знаем за какво служат, има ги почти във всеки дом. Колкото и прозаично  да звучи, колкото и противници и различни мнения да има против килимите, те  са вековен спътник в живота на всяко семейство.

Килимът е плътна, тънка тъкан от преплетени (естествени или изкуствени нишки). Предполага се, че първите килими са създадени в Персия. Българското наименование КИЛИМ произлиза от персийската дума (gelim, گلیم), което в превод би трябвало да означава "ГРУБО ОДЕЯЛО". Спътник в живота на хората е от древни времена. Мнението е, че са с нас още от юртите на прабългарите до апартаментите в днешно време. 

Историята на килимарството е дълга и  интересна, но в резюме е следната:
Първите килими са били в Персия и от там се разпространяват в цял свят. Предимно са от вълна (причините са ясни). Постепенно хегемонията на Персия е изместена от Китай, Индия и Турция. Най-старият килим, запазен досега, е намерен в Алтай и се датира от  V век пр.н.е. Съхранява се в ЕРМИТАЖА.

Старият килим
Най-старият килим в света.
Като правило всички подови покрития трябва да изпълняват едновременно няколко функции. Естетика, мода, топлина, комфорт, екология, здраве, звукоизолация, дълготрайност и лесна поддръжка. Поради голямата си издържливост и разнообразието на цветове, форми и дължина на косъма, килимите са перфектно допълнение за всеки дом. 

Според начина на изработка килимите са два вида :  
Ръчно изработени - обикновено са от естествени влакна и цената им гравитира около 1000 долара/кв.м.

Машинно изработени - обикновено от акрилни влакна, по-издържливи и на достъпни цени.
Разбира се има и класификация според дължината на косъма и др.
Идеята на тази статия е да се знае повече за това какво имаме у дома :) 

  

Вълнен килим

Почистване на вълнен килим Вълната с право заема първо място сред килимите и това не е необяснимо. :) Разбира се има и положителни и отрицателни страни. 
Положителни: Естествен произход, задържа топлината, изолира влага и са дълготрайни (20-40 години), а така също и са устойчиви на замърсяване.
Отрицателни: Не са за хора с алергии и лесно избеляват на слънце. Разбира се цената :) също е фактор. Задържат статично електричество, а то е предпоставка за прах.
Има решение разбира се, и то е килими от камилска вълна, която няма тези отрицателни качества, но пък за сметка на това са доста скъпи. :) Без съмнение последният век столицата на вълнените килими в България е Сливен.

Акрилен килим

Почистване на килим акрил
Акрилът е изкуствената вълна. Комбинира в себе си по-добра цена, няма статично електричество (почти няма) , усещането е като за вълна и килимите са много функционални. Единственият им недостатък може би е, че не са дълготрайни.

 

 

Памучен килим

пране на памучен килим

Вероятността да имате 100 % памучен килим е много малка. Винаги са в съотношение с акрилни или други синтетични влакна. Усещането при допир е много по-приятно. Лесно се поддържа и са много красиви. Като отрицателно може да се спомене, че като всеки памук има голяма хигроскопичност и най-малката влага веднага попива него. Другото, което трябва да се има в предвид е, че е лесно запалим и няма особено дълъг живот. Почистването с препарати е много деликатен процес, заради свойствата на памука като цяло.

 

Килим от полипропилен

Пране на килими от полипропилен

Тези килими са изключително популярни и разпространени. За това допринася голямото разнообразие от цветове, форми и размери. Много са устойчиви на всякакво третиране. Почистването е лесно, все пак трябва да се внимава с препаратите. Голямото им предимство е, че не се влияят от слънчевата светлина.

 

 

Полиестерен килим

Като усещане са различни,  мекички :) и красиви, устойчиви на третиране с препарати. Лесно се почистват, почти нищо не попиват и са доста издържливи при нормално ползване. Не губят цветовете си и са на добри цени

 

Килим от бамбук 

 Пране на бамбуков килимМного специфични, пасват само на определени интериори. В тази група са и ленените и от юта,  сезал или водорасли. Трудно се поддържат и са много чувствителни на влага.

 

 Килим от найлон

Звучи странно, но на практика всички бизнес сгради и помещения с голяма натовареност са с такава настилка. Лесен за почистване, голяма цветова база издържлив на всякакви химикали (е почти всички).
 
Разбира се има и кожени килими и копринени, но изброените са най-често срещаните в световен мащаб.

 

Размера има значение :) 

Говорим за дължината на нишките на килима. Обикновено височината е от 6 до 50 мм. и се наричат ШАГИ. Има определена зависимост между плътността и височината на нишките. При натоварено помещение височината на нишката не е толкова от значение както плътността, която ще направи настилката по-дълготрайна. Обаче по правило по-късите влакна правят настилката по-издържлива и по-лесна за почистване с прахосмукачка. Дългата нишка на постелката не е подходяща за почистване с еднодискова машина (автомивка) .

Идеята е колкото повече знаем за нещата, които са в нашият дом, има по-малка е вероятност да ги увредим със случайни или преднамерени действия. Имате ли ги, трябва да ги поддържате, независимо от начина, който ще изберете да става поддръжката. Трябва да се знае, за да не се стигне до увреждане на килима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар