История на почистването


Историята на почистването
История на почистването

 Счита се, че услугите като почистване, и то професионално, се е появило в началото на 19 век в Англия. Малко по-късно се появява даже институт по почистващи науки. А през 1834г. в Англия вече има официално професия (чистач на помещения). Всичко това поставя на основите на дейността "професионална почистваща фирма". Разбира се, преломният момент в тази индустрия е изобретяването на първата прахосмукачка.

Логично това става през 1901г. в Англия :) от английския инженер Хюбърт Бут (Hubert Cecil Booth). Това било първият прототип, а не прахосмукачка, и самият изобретател кръстил творението си "Хвърчащият Били". Машината работела с бензинов двигател и била голяма колкото половин лека кола. Мощността е е била впечатляваща за времето си - 5 конски сили.  Размерите са били голям проблем тази машина, за да получи популярност и затова Общността на Британските изобретатели излиза със становище, че "Хвърчащият Били"  е най-нелепото изобретение на XX век.
Както обикновено става, само няколко години по-късно американеца С. Спенглер  през 1907г. намалява значително размерите и достига тежест от 20 килограма. За целта използва електрически двигател, торба (калъфка от възглавница) и въртяща се четка. Машината е била пусната в производство, но не била по джоба на всеки - струвала 60 долара или горе-долу към днешна дата поне 2300 лева.

Още една интересна случка, този път във Франция дава тласък на почистващата индустрия. Дали е мит или не, но легендата разказва, че мъж на име Жоли случайно разлива съдържанието на керосинова лампа върху тапициран стол, и след попиването и търкането установява, че петната са изчезнали. Приема се, че това е първото почистване на тапицерия в историята.
За първото химическо почистване на дрехи също има интересна легенда. :) Странно, свързана с алкохола. :) Приема се, че френски докер някъде по пристанищата се напил и паднал в бъчва, пълна с терпентин. Колегите му го извадили, започнали да го подсушават и тогава забелязали, че всички петна по дрехите му изчезват. Това го прави много популярно средство за премахване на петна. Обаче славата му отминава и бива изместен от бензола, заради лошата му и силна миризма. С по-доброто си действие и по-слаба миризма бензола остава на власт почти до средата на XX век.

Всичко това дава тласък на индустрията, свързана с професионалното почистване и вече се сформират все по-големи и по-добре работещи фирми в почистването, и разбира се, повече и по-удобни прахосмукачки.

В Европа за първи път по това време се появяват и първите машини за почистване на под, които постепенно изместват парцалите от ежедневието. Това са познатите и до днес еднодискови машини за почистване.

През 60-те или по-точно 1969 година се появява и първата прахосмукачка, поставена на платформа с колела и два съда за чиста и мръсна вода, което поставя началото на почистването на големи промишлени и бизнес помещения.

През 70-те години се появяват и първите екстрактори, които могат едновременно с прането, да си вакумират веществото, което предлага на клиента завършена услуга. По това време фирмите започват да налагат и цветовото разделение на оборудването, за да могат машините да се различават от един поглед.

Разбира се, днес нещата са коренно различни и технологията е изключително напреднала.Така след историческият обзор на почистването, би било редно да споменем някакви постижения и в България. Честно казано не са големи, защото до 1989 година  всички прахосмукачки идваха от СССР. Това са "Ракета", "Тайфун", "Чайка", "Уралец" или другите от СИВ. Аз лично не се сещам за родни марки.
Основно заключение е, че това е една почти 100 годишна индустрия, която си има своята история, своите легенди и митове, но е многомилионен бизнес и изхранва хиляди добри хора.






Няма коментари:

Публикуване на коментар