С кого спиш ? ... а не знаеш !

 


Късна  лятна вечер,  времето и момента не могат да бъдат по-подходящи за дългоочакваната среща. Остават още броени минути до...  Само Бари Уайт  в спалнята  звучи приглушено.  На масичката  стоят  две самотни чаши и проблясъка от свещите ги прави причудливо игриви. Очакване, очакване и в точния момент звънецът на вратата прорязва тишината. Бърз поглед на стаята, леглото, чашите, виното, музика. О! Всичко е перфектно! Тръгвам към вратата с мисълта: Най-после сами... Без обичайния дневен хаос. Колко е хубаво да сме само ние... 

Сами? НЕ  точно! Хиляди очички Ви дебнат отвсякъде - от матрака, от меката мебел, от килима. Тези досадни очички са на домашните акари, скрити в тях.

Кой са те? 

Това са мънички паякообразни животинчета от разред Акари,  които живеят в домовете на хората и се считат за виновник номер едно в световен мащаб за заболяването от Астма.

Как изглеждат? 



Грозни са. 😁😁😀 Основното е, че са толкова малки, че могат да се видят само под микроскоп. Имат женски индивиди и мъжки като големината им е от 320 до 420 микрометра. Образно, казано дължината им е равна на дебелината на човешки косъм.

Къде живеят ? 



Няма как да се изброят всички места,  но обобщено казано те се крият матраците, възглавниците, килимите, меката мебел, завесите, пердета, завивките, дори в плюшените детски играчки.

Опасни ли са за човека ?

Теоретично НЕ. Прекалено малки са, за да пострадате от ухапване. Разбира се, има случаи по целият свят, в които определени хора с чувствителна кожа са  предразположени да получат обриви по кожата.

С какво ни вредят?

Вредят ни не самите акари, а техните екстременти, които съдържат определени ензими. Основният виновник за астмата е  DerP1. Жизненият цикъл при мъжките е от 19 до 30 дни, а при женските е до 60 дни, като снасят през последните 20 дни около 200 яйца.

Какви са оптималните условия за тях ?

Най-добре се развиват и размножават както всички живи същества, т.е. когато се преплетат няколко компонента: температура на околната среда около 25 градус, голяма влажност на въздуха около и над 75%,  и хранителна среда. Видно от казаното, най-добре се чувстват в нормална стая от дома ни, където е топличко, има влажност и храна. Хранят се с мъртвата кожа, която всеки човек, иска или не, отделя.  В случай, че се чудите 😉😉😉😉 доказано е, че на ден от един човек падат около 1.5 грама мъртви кожени клетки и това по 365 дни прави 547,5 грама на година. 

Има ли начин с домашни трикове да се борим с тях?

ДА! Има начин. Борбата се дели на няколко метода:

1. Температура над 50 градуса ги убива. Лесно се постига само с промяна на програмата на пералнята. 

2. Температура под нулата също. Това е по-трудно, но историята гласи, че има грижовни майки и татковци, които слагат завивките на бебето във фризер за няколко часа.

3. Народните поверия гласят, че помагат пакетчета чай от лайка или растението пелин (не виното с пелин). Така гласят, а колко са ефективни е друг въпрос.

Основното в борбата срещу тези "зверове" е, че трябва да е мащабна и едновременна. Освен прането всяка седмица на спалното бельо примерно, трябва да се почисти и праха от мебелите и всички повърхности.

От къде идват у дома?

Няма как да живеем в супер стерилна среда. Най-често сами сме си виновни, защото сме си ги донесли, чрез дрехите ни - от приятели, от работа, а често ни ги носят и домашните любимци. Нов матрак и килим не означава, че няма акари в него. Просто няма гаранция къде е бил до магазина и след това до Вашия дом. 

Измамата от рекламата 😉😉😉

Нашите машини и препарати убиват до 99 % от акарите

Така гласи рекламата, включително и на машините и препаратите, които ние ползваме. Истинната е, че просто не е вярно 😉😉😉 .

Да! Всичко е така, но при идеални условия. Примерно, ако сложиш 100 акара върху стъкло в лабораторни условия, наистина ще убие около 99 % от тях. За съжаление нашите домове не са лаборатории. Всъщност реалните резултати са далеч от очакваното - 70-80% унищожени акари.

Какво в действителност можем да направим в едно домакинство?

Превантивните мерки са: 

  • редовно бърсане на прах;
  • пране на всичко, което е възможно на висока температура;
  • пране, поне два пъти годишно на матраци, килими и всякакви мебели.

Обяснимо е пика на тези "гадини" е през летните месеци от юни до средата на септември, поради идеалната за тях температура, влага от самите тела на хората и много мъртви клетки, защото спим леко облечени. 

Ето затова е желателно изпирането поне веднъж в тези месеци, за да се спре подема на размножаване на акарите.   
Даже и да не се обадите на нас, дали за изпиране с препарат и вода или с пара, ефект ще има, и ще е полезно за цялото Ви семейство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар